10. helmikuuta 2012

Mielipiteitä tosi-tv:stä (osa 2)

Kahdeksannen luokan oppilaat kirjoittivat äidinkielen projektina mielipidekirjoituksia.
Yhteisenä teemana oli tosi-tv.

Julkaisemme tekstit kevään mittaan muutaman kirjoituksen sarjoina.

* * *

Reality TV

Tosi-tv-ohjelmiin osallistuminen ei välttämättä ole hyödyllistä, sillä niistä voi saada huonoa julkisuutta. Kykyjenetsintäohjelmissa voidaan kilpailijoita arvostella ankarasti ja heidät voidaan nolata täysin.

Suomalaisten televisioyhtiöiden kopioimat ulkomaiset ohjelmaideat, kuten Idols ja Talent, ovat joidenkin mielestä onnistuneesti toteutettu myös Suomessa. Jotkut kuitenkin ajattelevat, että alkuperäiset ohjelmat ovat parempia ja niitä olisi mukavampi katsoa televisiosta.

Mielestämme ohjelmissa täytyy jättää ihmisille myös yksityisyyttä, esim. vaatteiden vaihtoa ja vessassa käyntiä ei tarvitsisi näyttää televisiossa.

Jotkin tosi-tv-ohjelmat eivät sovi pienille lapsille, vaikka useimmat ohjelmat ovat kuitenkin koko perheen viihdettä. Tosi-tv ei aina ole vain viatonta ja harmitonta viihdettä, sillä jotkin ohjelmat, kuten Big Brother, voivat antaa huonoa esimerkkiä nuorille.
Alma & Nea

* * *

Tosi-tv:n pahat puolet

Tosi-tv on aivan mainiota viihdettä. Vai onko? Katsoja luultavasti vastaisi myöntävästi, ja perustelisi tätä sillä, että ohjelmissa esiintyvät saavat julkisuutta.  Mutta millä julkisuus maksetaan? Joskus onneksikin onnistumisella, mutta usein mokaamalla. Mutta eihän julkisuus ole silloin enää välttämättä kivaa, kun se on negatiivista. Kuka pitäisi julkisuudesta, jonka on hankkinut tekemällä pahan mokan tv:ssä?

Jotkut jopa yrittävät tehdä mokan tai käyttäytyä muuten typerästi vain julkisuuden saamisen takia. Tällaisia persoonia juuri usein valitaan tosi-tv-ohjelmiin. Ja vaikka ei saisikaan suurta julkisuutta, tv:ssä näyttäytyminen tai ainakin sen rippeet jäävät paikkaan, josta niitä ei millään saa pois – Internetiin. Tällöin lähes kuka vaan voi tehdä henkilöstä pilaa, vaikka telkkarinäyttäytymisestä olisi jo vaikka kuinka kauan.

Olen myös ihmetellyt sitä, kuinka ohjelmien juontajat pystyvät pitämään pokkansa täydellisesti tilanteissa,
joissa esiintyjä on esimerkiksi murtumaisillaan tai muussa erittäin hankalassa tilanteessa. Röyhkeimmät juontajat silloin jopa ”kääntävät veistä haavassa”, ja aiheuttavat esiintyjälle entistä enemmän ahdistusta. Itse pidän rennosta ja sopivajännitteisestä tosi-tv:stä, mutta tällaiset tilanteet ovat suoraan sanottuna kamalia.

Tosi-tv on aivan mainiota viihdettä, kunhan se pidetään järkevien rajojen sisäpuolella. Se myös tarjoaa hyvän mahdollisuuden kuuluisuuteen. Mutta kuuluisuus ei kestä ikuisesti.
Leevi

* * *

Mielipiteemme tosi-tv ohjelmista


Ruuanlaittoon liittyvät tosi-tv ohjelmat ovat hyviä, koska niissä ei tahallisesti nolata ihmisiä, niistä saa hyviä vinkkejä ja niissä ei tuoda ihmisten tunteita niin voimakkaasti esille. Esim. Top Chef , Master Chef yms.
  

Project Runaway (suom. Muodin Huipulle) on ohjelma jossa kilpailijat suunnittelevat omia vaatemallistoja ja ylittävät itsensä tekemällä upeita pukuja pienestä tai oudosta materiaalista. Siinäkään ei nolata juurikaan kilpailijoita, elleivät he itse sitä tee.


Amazing Race on myös kunnollinen tosi-tv ohjelma, jonka ideana on saada kilpailijat tekemään huimia saavutuksia erilaisilla tehtävillä. Siinä kyllä nolataan vähän, muttei niin kuin jossain muissa ohjelmissa. Esim. Idols, Big Brother.

Mielestämme tosi-tv-ohjelmien  tarkoitus ei ole nolata, vaan kertoa eri ihmisten tarinoita ja näyttää heidän hienoja saavutuksiaan ja onnistumisiaan. Jos saisimme itse tehdä tosi-tv-ohjelman niin siitä tulisi hyvähenkinen ja iloinen kilpailu, jossa kilpailijat pääsisivät näyttämään parhaat kykynsä ilman nöyryytystä.
Sinianna, Aino-Ellen & Matleena

* * *

Talent Suomi

Talent Suomi on alun perin ulkomailta tuotu ohjelmaformaatti. Kisan perusidea on, että siihen voi osallistua kuka vaan, millä kyvyllä tahansa. Osallistumiseen ei ole ikärajaa.

Kilpailun alussa jatkoon pääsemistä päättää 3 tuomaria, jotka voivat halutessaan keskeyttää esityksen. Loppupeleissä jatkoon menijät päättää yleisö perinteisellä tekstiviestiäänestyksellä. Äänestyksellä kerätyt rahat lahjoitetaan usein hyväntekeväisyyteen.

Voittaja saa palkinnoksi 30 000 euroa, mainetta ja kunniaa.

Kisan tuomarit ovat julkkiksia ja viihde-alan ammattilaisia, jotka tietävät, mitä tekevät, esim. Katja Ståhl ja Sami Saikkonen. Katja Ståhl on ollut Suosikki-lehden päätoimittaja ja ääninäytellyt mm. prätkähiirissä. Sami opettaa ja harrastaa tanssia. Tuomarit voivat olla välillä turhankin tylyjä, he murskaavat joidenkin unelmia ja sarjassa on itketty paljon.

Talent on mielestämme laadukasta tosi-tv:tä, jota voivat seurata kaiken ikäiset. Talent on suosittu ohjelma, 817 000 ihmistä katsoi sen finaalin vuonna 2009. Talentissa tunteet tulevat aidosti esiin kun tuomarit esittävät murskaavaa kritiikkiä tai kehuvat kilpailijoita.

Talentissa voi jokainen osallistuja saavuttaa ns. ”15 minuutin kuuluisuuden”, tosin jotkut saavuttavat keskitason julkisuuden, esim. Aleksi Vähäpassi joka voitti Talentin vuonna 2009 beatboxaamalla.
Hannes & Kalle


© Älä kopioi kuvia tai tekstejä ilman lupaa. Pyydä käyttölupa.