2. helmikuuta 2012

Mielipiteitä tosi-tv:stä (osa 1)

Kahdeksannen luokan oppilaat kirjoittivat äidinkielen projektina mielipidekirjoituksia.
Yhteisenä teemana oli tosi-tv.

Julkaisemme tekstit kevään mittaan muutaman kirjoituksen sarjoina.
Tässä kirjoituksista ensimmäiset:

 

* * *
Lapsilta kielletty

Tosi-tv:n katselu pitäisi kieltää alle 12-vuotiailta. Koska nuori ei välttämättä tajua niitä asioita oikein ja päättelevät siitä omiaan. Ja nuori lapsi voi saada ohjelmien kielenkäytöstä ja elämäntavoista huonoja vaikutteita. Nuoren lapsen vanhemmat eivät tahdo välttämättä, että lapsensa katsoo aikuisille tai teini-ikäisille tarkoitettua viihdettä tai alkoholien kera säätämistä. Ainoa hyvä puoli tosi-tv:n katsomisesta on, että nuoren täytyy oppia hyväksymään elämän tosiasiat. Ja jos nuori on haaveillut julkisuudesta niin hän pystyy ohjelmista päättelemään kannataisiko sittenkään ryhtyä julkisuuden uhriksi.
Mia, Jonna & Marietta

* * *
 
BigBrother formaatin on luonut alankomaalainen mieshenkilö. Suomeen ohjelma saapui Amerikasta. BigBrotheria seurataan muissakin maissa kuten Norjassa, Filippiineillä ja Australiassa.

12 ihmistä majoitetaan 3 kuukaudeksi ohjelmaa varten rakennettuun, ulkomaailmasta eristettyyn taloon. TV-kamerat seuraavat 24h talon tapahtumia. Finaali nelikosta katsojat päättävät ohjelman voittajan. Voittaja saa mukaansa talosta poistuessaan 50 000 e.

BigBrother on mielenkiintoinen ohjelma, joka tarjoaa katsojalle viihdettä. Ohjelmassa on myös haittoja kuten esim. talon kamerat, jotka ovat sijoitettu mm wc ja suihku tiloihin, joten oma yksityisyys päättyy silloin kun asukkaat astuvat taloon. Ohjelman huonoihin puoliin lukeutuu myös kilpailijoiden nöyryytys, nolaus ja kiusaaminen. Esim. ”isoveli” voi pistää taloon tupakkalakon mikä on kova pala talon kovimmille tupakoitsijoille.

BigBrother – ohjelma sisältää kohtauksia mitkä eivät sovellu kaiken ikäisille katsojille, joten ohjelmassa voisi olla jonkinlainen ikäraja. Pelkkä ohjelman myöhäinen lähetysaika ei ehkäise liian nuorten television seuraajia katsomasta tätä ohjelmaa. Yksi keino voisi myös olla ohjelman siirtäminen kokonaan maksulliselle kanavalle

Milla ja Reea
* * *
Tosi-TV

Mielestäni tosi-tv ohjelmat ovat huonoa viihdettä, jos ne ovat kuin Idols, BB, Talent ja Suurin Pudottaja jossa osallistujia nolataan toisensa jälkeen. Toisin kuin ohjelmat kuten Survivors ja Amazing Race, joissa kisaajat saavat itse äänestää kuka putoa seuraavaksi tai se joka on viimeisenä maalissa putoaa. Tosi-tv ohjelmat eivät ole sanan mukaisesti tosi-tv:tä, koska niissä ei näytetä kaikkea.

Televisiossa näytetään liikaa tosi-tv:tä ja liian vähän muita ohjelmia, katson tosi-tv ohjelmia vain siksi että televisiosta ei tule muuta siihen aikaan kun minulla olisi aikaa katsoa televisiota. Miksi ei voisi tehdä kanavia jolta tulisi vain tosi-tv:tä ja sellaisia kanavia joilta tulee muut ohjelmat jotta muillekin olisi kanavia joilta voisi katsoa sellaisia ohjelmia kuin haluaa.

Tosi-tv suosiolle on monia syitä. Psykologit sanovat että se johtuu siitä että jokainen ihminen haluaa tirkistellä edes joskus mitä muut tekevät, ja tosi-tv on helpompi vaihtoehto kuin verhojen välistä tirkistely. Ihmiset osallistuvat niihin koska he haluavat suosiota ja olla kuuluisuudessa edes hetken, ja he ovat kuuluisia ainakin sen aikaa kun he ovat televisiossa ja ehkä muutaman kuukauden vielä sen jälkeenkin.
Eetu

© Älä kopioi kuvia tai tekstejä ilman lupaa. Pyydä käyttölupa.